Μακαροναδα με παντζαρι και ρικοτα – η πιο κρεμωδης & υγιεινη συνταγη
Υλικά + Οδηγίες
Υλικά
450 γρ. ζυμαρικά της επιλογής σου
450 γρ. παντζάρια (περίπου 4 μικρά/μεσαία)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι (ολόκληρο, με τη φλούδα)
4 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες, με τη φλούδα)
2 φλ. ρικότα πλήρης (χωρισμένη σε 2 δόσεις)
1/2 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Πιπέρι
1/2 – 3/4 φλ. από το νερό των ζυμαρικών
Για το σερβίρισμα:
Χτυπημένη ρικότα
Τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
Τριμμένη παρμεζάνα
Φρέσκα φύλλα δυόσμου
Ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι (σε νιφάδες)
Οδηγίες
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C και στρώσε ένα ταψί με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Πλύνε καλά τα παντζάρια και τρίψε τα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τύλιξέ τα καλά με αλουμινόχαρτο και βάλε τα στο ταψί. Κάνε το ίδιο με το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Ψήσε για 35–40 λεπτά (τα παντζάρια πρέπει να μαλακώσουν – το σκόρδο και το κρεμμύδι θα είναι έτοιμα σε περίπου 30 λεπτά).
Στο μεταξύ, βράσε αλατισμένο νερό και μαγείρεψε τα ζυμαρικά.
Όταν τα παντζάρια κρυώσουν λίγο, αφαίρεσε τη φλούδα τους τρίβοντας με χαρτί κουζίνας ή χρησιμοποιώντας αποφλοιωτή.
Στο μπλέντερ βάλε τα καθαρισμένα παντζάρια, το ψημένο σκόρδο και το κρεμμύδι, 1 φλ. ρικότα, 1/3 φλ. νερό από τα ζυμαρικά, το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Χτύπα μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Ζέστανε τη σάλτσα σε ένα τηγάνι και αραίωσέ τη με λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών αν χρειαστεί.
Ρίξε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακάτεψε καλά.
Σε ένα μικρό μούλτι χτύπα την υπόλοιπη 1 φλ. ρικότα με λίγο ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Σέρβιρε τα ζυμαρικά με κουταλιές από τη χτυπημένη ρικότα, πασπάλισε με φιστίκι, παρμεζάνα, δυόσμο, ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ